Verstand van verhuurderszaken Nº11

Nieuw jaar, nieuwe huurovereenkomst? Wellicht is uw goede voornemen dit jaar om al het contractenwerk (nog beter) op orde te krijgen. Denkt u daarbij ook aan uw (model) huurovereenkomsten?  

Wijzigingen op lopende huurovereenkomsten

Bij lopende huurovereenkomsten voor woonruimte, winkelruimte of kantoorruimte, hebt u verschillende mogelijkheden om tot wijziging daarvan over te gaan.

De meest voor de hand liggende optie is om het samen met uw huurder(s) eens te worden over wijzigingen op de huurovereenkomst of zelfs over het sluiten van een nieuwe huurovereenkomst.

Wanneer hieraan geen medewerking wordt verleend, kan de wet uitkomst bieden.

U kunt  bijvoorbeeld een aanbod doen voor een nieuwe huurovereenkomst. Dit aanbod moet – in het geval van woonruimte en winkelruimte – wel redelijk zijn. Wordt dit aanbod niet door de huurder geaccepteerd, dan kunt u de huurovereenkomst opzeggen. De opzegging dient dan wel aan bepaalde essentiële vereisten te voldoen.

Werkt de huurder vervolgens niet mee aan de beëindiging van de huurovereenkomst, dan kunt u in het geval van woonruimte of winkelruimte een beëindigingsvordering instellen bij de rechter. De rechter beoordeelt vervolgens of het gedane aanbod redelijk is en of de beëindigingsvordering kan worden toegewezen.

Sluiten van nieuwe huurovereenkomsten

Bij het sluiten van nieuwe huurovereenkomsten is het opletten geblazen. Een goede huurovereenkomst met duidelijke afspraken voorkomt (vervelende of onverwachte) verassingen op een later moment.

Veelvuldig wordt bij het sluiten van nieuwe huurovereenkomsten gebruik gemaakt van de zogeheten ROZ-modellen. Dit is echter geen simpele invuloefening. Een huurovereenkomst vereist maatwerk, kennis van de (semi-)dwingendrechtelijke bepalingen uit het huurrecht en bedachtzaamheid op valkuilen en (on)mogelijkheden.

Wilt u weten waar u bij het gebruik van de ROZ-modellen op moeten letten? Schrijf u dan in voor onze kosteloze praktijksessie op donderdag 7 februari 2019.

Dit kan via de volgende link: https://www.rijppaert-peeters.nl/praktijksessie-voor-huur-en-verhuurprofessionals/

Reageren is niet mogelijk.