Festivalganger heeft voor 50% eigen schuld aan zijn gebroken rug

In de zomer van 2014 bezoekt een festivalganger het dancefestival ‘Wish Outdoor’. Op het festivalterrein bevond zich een attractie, de zogenaamde Big Air, van negen meter hoogte. De bezoeker springt van negen meter hoog naar beneden op het onderliggende luchtkussen en breekt vervolgens zijn rug op drie plaatsen. WE Projects exploiteerde de attractie en wordt door de bezoeker aansprakelijk gesteld.

Naast het springgedeelte op negen meter hoogte, was er ook een uitkijkplateau aanwezig. Deze twee gedeeltes werden enkel gescheiden door een steigerpijp op heuphoogte. De festivalganger stapt over de steigerpijp heen, ondanks een waarschuwing van één van de sfeerbeheerders. Volgens getuigen zijn er geen waarschuwingsborden aanwezig en hebben de beheerders van de attractie al aangekondigd dat de ‘Big Air’ gaat sluiten. De bezoeker springt toch nog naar beneden op het luchtkussen, dit terwijl het luchtkussen al gedeeltelijk was leeggelopen. Mensen rondom de attractie horen vervolgens een flinke smak. De bezoeker breekt zijn rug: wie is aansprakelijk?

De rechtbank [1] oordeelt dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen omtrent de attractie. Zeker aangezien de ‘Big Air’ op een evenement staat dat vele bezoekers trekt die in een ‘uitgelaten stemming’ zijn. Bovendien is het zeer gevaarlijk om een springkussen al leeg te laten lopen, wanneer er nog bezoekers onderaan de trap en boven staan te wachten om naar beneden te springen. Zo oordeelt de rechtbank. WE projects doet echter een beroep op eigen schuld van de bezoeker, aangezien hij over de steigerbuis is gestapt, terwijl hem dit werd ontzegd door één van de sfeerbeheerders. Volgens de rechtbank heeft de bezoeker inderdaad zelf bijgedragen aan zijn geleden schade. Voor de bezoeker had het namelijk voldoende duidelijk moeten zijn dat hij niet over de buis heen mocht stappen. Ook aangezien het de bezoeker werd ontzegd om te springen. De rechtbank oordeelt dan ook dat sprake is van 50% eigen schuld aan de zijde van de festivalbezoeker. WE Projects is daarnaast ook voor 50% aansprakelijk.

Buro Letselschade is een label van Rijppaert & Peeters Advocaten B.V.

[1] Rb. Oost-Brabant 12 september 2018, ECLI:NL:RBOBR:2018:4483.

Reageren is niet mogelijk.