Dit jaar nog op zomervakantie? Let op met annuleren!

Goed nieuws voor de vakantiegangers! Het kabinet heeft het advies voor de meeste Europese landen vanaf 15 juni a.s. versoepeld. Hoewel het dus stapje voor stapje de goede kant lijkt uit te gaan, is een tweede coronagolf evenwel zeker niet uit te sluiten. De kans is dus aanwezig dat u net uw reis hebt geboekt, maar dat deze toch niet door kan gaan. Krijgt u dan de reeds gemaakte kosten van uw reis terug?

De meeste verzekeraars hebben in de coronatijd niet stilgezeten. Veel van de verzekeraars hebben namelijk de annuleringsverzekeringen voor reizen zodanig aangepast dat annulering vanwege een nieuwe corona-uitbraak niet gedekt wordt. De reden hiervan is dat het coronavirus niet meer als onvoorziene omstandigheid wordt aangemerkt. Boekt u dus een reis en wilt u daarna toch annuleren vanwege de coronamaatregelen? Dan krijgt u in beginsel helaas geen geld terug.

Dit geldt echter niet in alle gevallen. Zo geldt de dekking van de annuleringsverzekering wel indien u zelf besmet raakt met het coronavirus en om die reden de vakantie moet annuleren. In dat geval wordt veelal wel verlangd dat u een doktersverklaring overlegt.

Ook wanneer de reis door de reisorganisatie zelf wordt geannuleerd, hebt u in principe recht op compensatie. Dat kan dan in de vorm van teruggave van de reissom of via het aanbieden van een voucher.

Goed en wel kunnen de koffers dus worden gepakt, maar wees u wel bewust van bovengenoemde consequenties.

Wilt u meer weten over het annuleren van uw vakantie in coronatijd? Leest u dan mijn blog: “Annulering van uw vakantie door het coronavirus: wat kan u claimen?”. Houd u daarbij wel rekening met de hiervoor genoemde wijzigingen van veel annuleringsverzekeringen. 

Reageren is niet mogelijk.