rijppaert peeters logo

Het coronavirus blijft zich in een rap tempo verspreiden. Voor heel de wereld heeft het ingrijpende gevolgen. Zo ook voor u als werkgever, werknemer, ondernemer, huurder, verhuurder, en ga zo maar door. Door de onzekerheid heersen er veel vragen. Op deze speciaal voor u aangemaakte pagina kunt u blogs lezen waarin per rechtsgebied in wordt gegaan op de belangrijkste (juridische) vragen rondom dit thema.

Onze advocaten maken ook (thuiswerk-)video’s waarin antwoord wordt gegeven op belangrijke vragen op het gebied van Arbeidsrecht in relatie tot de coronacrisis. De video’s zijn onderdeel van ons label De Zaak Breda. Gratis video’s met gratis juridisch advies! Bekijk de Rondjes van De Zaak Breda op ons YouTube kanaal via de onderstaande button.

Huurrecht

Grote uitdagingen voor de huurder en verhuurder door het coronavirus! Vragen als ‘Moet ik nu als huurder of verhuurder actie ondernemen?’ en ‘Moet de huurder huur blijven betalen?’ horen wij momenteel veel voorbij komen. Is het tijd om de wederzijdse belangen boven het eigen belang te stellen? Check de blog via onderstaande button met de belangrijkste vragen en antwoorden omtrent het Huurrecht en het coronavirus, geschreven door Floris Wubbena en Mariëlle Wirken.

Toen vorige week de horeca op slot ging, schreven wij hier al dat op dit moment niets belangrijker is dan om als huurder en verhuurder met elkaar in overleg te gaan en maatwerkoplossingen te vinden die passen bij de positie waarin huurder en verhuurder zich bevinden. Daarbij is nog iets van groot belang! Wat dat is lees je in de blog via onderstaande button.

Verhuurders opgelet! Op 26 maart 2020 is een statement naar buiten gekomen waarin is afgesproken dat voorlopig geen ontruimingen van woningen plaatsvinden. Wat te doen? Lees het in de blog via onderstaande button, geschreven door Mariëlle Wirken.

Er is een spoedwetgeving in de maak om tijdelijke contracten voor woonruimte tijdelijk te kunnen verlengen. Ga nog niet zelf aan de slag en wacht de spelregels van deze nieuwe wet af! Waarom? Lees het in de blog via onderstaande button, geschreven door Mariëlle Wirken.

Ondernemingsrecht

De ondernemer staat met zijn rug tegen de muur. De overheid neemt maatregelen, maar de (juridische) gevolgen van deze “coronacrisis” zijn nog lang niet duidelijk. In de blog, geschreven door Hans de Crom en Sophia Lagidse, wordt ingegaan op de vraag naar de juridische positie van een ondernemer die in verband met het coronavirus niet (meer) kan voldoen aan contractuele verplichtingen, denk aan het (tijdig) leveren van bepaalde goederen of diensten. In hoeverre ben je dan aansprakelijk voor de gevolgen daarvan? En welke andere risico’s loop je? Klik op onderstaande button om de blog te lezen.

Afspraken niet meer na kunnen komen? Overmacht, onvoorziene omstandigheden en redelijkheid en billijkheid zijn mogelijke escapes! Lees de blog via onderstaande button van Sophia Lagidse en Hans de Crom.

Vastgoedrecht

Het is ondenkbaar: een bouwproject realiseren zonder de fysieke aanwezigheid van werklieden op een bouwterrein. De gevolgen van het coronavirus kunnen voor aannemers en opdrachtgevers vergaand zijn. In de blog, geschreven door Jasper de Roo en Elsaline Muskens, wordt antwoord gegeven op enkele veelgestelde vragen over de gevolgen van de corona-epidemie voor het bouwproces. Lees de blog nu via onderstaande button.

Arbeidsrecht

‘Kan ik een werknemer vervangende werkzaamheden laten verrichten?’ ‘Kan ik een werknemer verplichten om vakantiedagen op te nemen?’ ‘Mijn werknemer wil het opgenomen verlof intrekken, omdat zijn vakantie vanwege het coronavirus niet doorgaat. Moet ik hiermee instemmen?’

Er leven veel vragen over de arbeidsrechtelijke gevolgen van het coronavirus. In een serie blogs geven onze advocaten van de vakgroep Arbeidsrecht antwoord op de meest gestelde vragen. Lees nu het eerste deel van deze serie via onderstaande button.

Aansprakelijkheidsrecht

Vakantiegangers annuleren massaal hun reis. En dit roept veel vragen op. Met name vragen veel mensen zich af of zij hun reis kunnen uitstellen of annuleren en, zo ja, of dit gratis kan. En wat dekt de annuleringsverzekering in deze situaties? Lees hierover meer in de blog, geschreven door Lisanne Jansen, via onderstaande button.

Familierecht

Gescheiden ouders: opgelet! Overleg en overeenstemming is tijdens de coronacrisis belangrijker dan ooit! In harmonie afspraken maken over de kinderen lukt echter lang niet iedereen. In deze blog wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden door Patricia Grosfeld uitgelegd hoe het niet moet. Check de blog via de onderstaande button.