Ontslagvergoeding voor de prof- en amateurvoetballer?

13 maart, 2023
Jeroen Schipperen

In de voetballerij is ‘clubhoppen’ een bekend fenomeen. Clubliefde bestaat niet meer wordt wel eens gezegd. Moet de voetbalclub dan ook nog eens extra afrekenen als de speler naar een andere club vertrekt? Jazeker, dat kan. In sommige gevallen bestaat er recht op een ontslagvergoeding.

De profvoetballer valt in principe namelijk ‘gewoon’ onder het Nederlandse arbeidsrecht. In Nederland is het zo dat als een werkgever besluit om de arbeidsovereenkomst niet te verlengen, je als werknemer recht hebt op een ontslagvergoeding: de transitievergoeding.

Als een club besluit om de arbeidsovereenkomst niet te verlengen, dan heeft de voetballer recht op deze vergoeding. Die bedraagt 1/3 maandsalaris per jaar. Bij de grote clubs kan dit flink in de papieren lopen. Uit de arbitragezaak die Zakaria Labyad had aangespannen tegen Ajax bleek dat Ajax een transitievergoeding moest betalen van liefst € 129.460,77 bruto. Geen kleingeld dus.

Let op! Ook een voetballer in het amateurvoetbal kan actief zijn op basis van een arbeidsovereenkomst. Ook die speler kan dus recht hebben op een transitievergoeding.

Interessant is de situatie dat de club zelf wél wilt verlengen, maar de speler dit aanbod weigert. Bestaat er dan recht op een vergoeding? Dat hangt er vanaf. Op het moment dat de club eenzelfde of beter aanbod doet dan het huidige salaris, dan wordt het recht op de transitievergoeding verspeeld. Wanneer het aanbod echter minder betreft en het wordt geweigerd, dan bestaat er wél recht op de transitievergoeding.

Gelet op de dynamische markt kan de verplichting tot het betalen van de transitievergoeding voor de voetbalclubs dus flink in de papieren lopen. Zeker iets om op te letten.

In de volgende column ga ik in op het recht op salaris bij een blessure. Want hoe zit het bijvoorbeeld als de keeper van PSV maandenlang is uitgeschakeld vanwege een knieblessure? Heeft hij dan recht op zijn salaris? En kan hij zelf beslissen door welke arts hij wordt geholpen? En wie betaalt dan de kosten? Genoeg vragen, waar ik de volgende keer antwoord op zal geven. 

Vragen?

Hebt u vragen naar aanleiding van het voormelde of heeft u andere arbeidsrecht vragen? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken.

Arbeidsrecht
Jeroen Schipperen