Annulering van uw vakantie door het coronavirus: wat kan u claimen?

Het coronavirus heeft een enorme invloed op ons dagelijks leven. Het virus verspreidt zich wereldwijd, waardoor veel vakantiegangers massaal hun reizen annuleren. Dit roept veel vragen op. Met name vragen veel mensen zich af of zij hun reis kunnen uitstellen of annuleren en, zo ja, of dit gratis kan. En wat dekt de annuleringsverzekering in deze situaties? In het onderstaande zal ik een en ander voor u ophelderen.

Annuleren pakketreis of vliegticket

U heb te allen tijde het recht om een pakketreis te annuleren. Dit kan alleen kosteloos, indien sprake is van een onveilige situatie op de plek waar u heengaat. U zal dus moeten aantonen dat de situatie op de bestemming dusdanig erg is dat de vakantie niet kan doorgaan. Dit is bijvoorbeeld in het geval dat sprake is van een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hebt u alleen een los vliegticket geboekt en annuleert u zelf uw vlucht? Dan krijgt u in de meeste gevallen uw geld niet terug. In de gevallen dat de vliegmaatschappij zelf de vlucht annuleert vanwege het coronavirus en een negatief reisadvies dan zal u in beginsel wél uw geld van het vliegticket terugkrijgen.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt in het geval u uw reis annuleert door het coronavirus in veel gevallen geen uitkomst. Of uw annuleringsverzekering dekking biedt, hangt af van de polisvoorwaarden. Deze verschillen per verzekering. Een negatief reisadvies vanwege het coronavirus is voor veel verzekeraars geen reden om het geld terug te geven bij het annuleren van een vakantie. Annuleringsverzekeringen richten zich namelijk vooral op risico’s van de verzekerde zelf. Indien u dus zelf het coronavirus oploopt en zodoende uw vakantie moet annuleren, dan bieden verzekeraars vaak wél dekking. In die gevallen zal wel een doktersverklaring overlegd moeten worden.

Veel annuleringsverzekeraars verwijzen hun verzekerden door naar de reisorganisatie. Indien u een reis geboekt hebt via een reisorganisatie, dan is het aan te raden om met uw reisorganisatie contact op te nemen.

Annuleren door reisorganisatie

In deze tijd zijn er veel reisorganisaties die zelf al het initiatief hebben genomen om reizen te annuleren. De meeste reisorganisaties bieden de reizigers de kans om hun vakantie om te boeken naar een andere bestemming op een later moment. Mogelijk wordt u ook een voucher aangeboden. Indien u dit aanbod niet accepteert, hebt u in beginsel recht op uw geld.

Wijst uw verzekeraar de dekking op uw polis af en vraagt u zich af of dat terecht is? Of weigert uw reisorganisatie u geld terug te geven? Wij denken graag met u mee tijdens een vrijblijvende bespreking en/of gedurende ons maandelijkse inloopspreekuur van onze aansprakelijkheidsrechtadvocaten van Buro Letselschade.

Reageren is niet mogelijk.