Bescherming privacy van het slachtoffer

Hoewel de privacy van het slachtoffer de afgelopen jaren meer aandacht heeft gekregen, wordt deze privacy volgens Slachtofferhulp Nederland in de praktijk toch vaak onvoldoende beschermd. Volgens Slachtofferhulp Nederland moet hier verandering in komen. Dinsdag 18 februari jl. heeft zij dan ook expliciet aandacht hiervoor gevraagd met het overhandigen van een Witboek aan minister Dekker en het lanceren van de campagne “het witte balkje”.

Indien iemand slachtoffer wordt van een misdrijf, veroorzaakt dit bij het slachtoffer vaak gevoelens van angst. Daarnaast kunnen slachtoffers geestelijk en/of lichamelijk beschadigd zijn. Het is dan extra pijnlijk voor het slachtoffer als in het strafproces de persoonlijke gegevens en soms intieme details in alle openbaarheid worden gedeeld. Volgens Slachtofferhulp Nederland moeten deze gegevens dan ook niet zomaar op straat komen te liggen, hetgeen op dit moment veelal wel het geval is. Zo is het huisadres van het slachtoffer vaak opgenomen in het strafdossier en worden namen van slachtoffers veelvuldig in de rechtszaal genoemd.

Slachtoffers willen evenwel veelal niet dat anderen weten dat zij slachtoffer zijn. Zij willen graag zelf kunnen beslissen wat zij met de rest van de wereld delen, aldus Slachtofferhulp Nederland. Om aan deze wil gehoor te geven, heeft Slachtofferhulp Nederland in het Witboek een zevental aanbevelingen gedaan. Deze aanbevelingen zijn tot stand gekomen na het horen van onder meer slachtoffers en experts, welke ervaringen eveneens in het Witboek zijn opgenomen.

Een van de aanbevelingen luidt dat agenten bij de aangifte direct aan het slachtoffer kenbaar moeten maken dat zij een ander huisadres kunnen opgeven. Een andere aanbeveling betreft het weglaten van overbodige medische gegevens in het dossier. Voorts zou in zaken van jonge misbruikslachtoffers het uitgangspunt moeten zijn dat de identiteit van het slachtoffer ter zitting niet bekend wordt gemaakt en daarnaast zouden gevoelige strafzaken vaker achter gesloten deuren moeten plaatsvinden.

Naast het Witboek is Slachtofferhulp Nederland gestart met de campagne “het witte balkje”, als

variant op de zwarte balk die verdachten krijgen ter bescherming van hun privacy. Gepleit wordt voor een wit balkje om foto, naam, adres en andere persoonlijke gegevens van slachtoffers in het strafdossier mee af te dekken.

Concluderend is de roep vanuit Slachtofferhulp Nederland om het waarborgen van de privacy van het slachtoffer groot. Het statement van Slachtofferhulp Nederland luidt dan ook: “privacy van het slachtoffer; feit, geen fictie!”. Een statement waar wij ons vanzelfsprekend alleen maar bij kunnen aansluiten.

Reageren is niet mogelijk.